Tervislik ja maitsev – valmista ise värsked mahlad ja smuutid mahlapressi või blenderi abil
Toitumisnõustajad soovitavad igapäevaselt tarbida 400–650 grammi puu- ja köögivilju. Paljude jaoks tundub see soovitus pea saavutamatu. Pole ime, sest eriti pingelises tööpäevas on sageli liiga vähe aega tõeliselt tervislikuks toitumiseks. Köögiseadmed nagu mahlapress, blender ja muud lõikurid on seetõttu ideaalsed, et saad valmistada söögiks suures koguses puu- või köögivilju võimalikult lühikese aja jooksul. Kui need on kord soetatud, ei suuda paljud enam ette kujutada elu ilma nende praktiliste seadmeteta ja leiavad entusiastlikult, et tervislik toitumine on lõpuks saanud reaalsuseks.
Kuid kui seisad valiku ees, millist seadet osta, kerkivad kindlasti mitmed küsimused: Mis vahe on erinevatel ettevalmistusviisidel? Kuidas töötavad erinevad köögimasinad ja mis on nende eelised ja puudused? Kuidas saada puuviljadest kõige rohkem toitaineid ja mis on tegelikult tervislikum: mahl või smuuti? Järgnevas artiklis saad teada kõik, mida pead teadma mahlapresside, blendrite ja lõikurite kohta.
Mahlapressimine, segamine ja lõikamine: mis on erinevus?
Kui kaalud köögiseadme soetamist puuviljade ja köögiviljade töötlemiseks, seisad silmitsi raske valiku ees: kas valida mahlapress, blender või hoopis lõikur? Milline seade sobib kõige paremini sinu vajadustega, sõltub peamiselt sellest, millist ettevalmistusviisi eelistatakse.
Mahlapressid eemaldavad puu- ja köögiviljadest vedelad komponendid ja toodavad puhast mahla, samal ajal kui jämedamad komponendid jäävad jäätmetena alles. See pressimisjääk sisaldab eriti palju kiudaineid. Blenderid aga sobivad puuviljade ja köögiviljade tervikuna püreestamiseks – lõpptulemus on tavaliselt smuuti, mis sisaldab kõiki kasutatud puuvilja- ja köögiviljatükkide komponente ning on seetõttu paksem. Lõikurid pakuvad veelgi jämedamat tulemust, kuna need seadmed tükeldavad ainult koostisosad, kuid ei töötle puu- ja köögiviljatükke püreeks.
Mahlapresside, blenderite ja lõikurite tööpõhimõtted ja kasutus
Mahlapressid, blenderid ja lõikurid erinevad mitte ainult tööpõhimõtete, vaid ka kasutusvõimaluste poolest. Selgitame välja peamised erinevused ja omadused.

Mahlapress
Maailma parima mahla valmistamine mahlapressiga
Mahlapressid eraldavad vedeliku üksikutest puu- ja köögiviljatükkidest ja muudavad need maitsvaks mahlaks. Tooted tuleb enne mahlapressi panemist lihtsalt pooleks lõigata või kergelt purustada ning neid saab seadmesse panna koos varre ja koorega. Tahked komponendid jäävad pressimisjääkideks. Põhimõtteliselt on olemas kahte tüüpi mahlapresse: mahlapressid ja tsentrifuugimahlapressid.
Mahlapressil saadakse mahl mehaanilise surve abil, samas kui tsentrifuugimahlapress lõhub puuviljad kiirusel kuni 15 000 pööret minutis ja eraldab tahked ja vedelad osad läbi sõela. Mahlapressid töötlevad puu- ja köögivilju õrnalt, töötavad vaiksemalt ja toodavad selgemat mahla kui tsentrifuugimahlapressid, kuid need on tavaliselt ka oluliselt kallimad. Enamik kaasaegseid mahlapresse suudab peaaegu iga puu- ja köögiviljasordi muuta mahlaks, mis on mitte ainult maitsvam, vaid ka tervislikum kui tööstuslikult valmistatud mahl supermarketitest.
Mahla valmistamine ilma mahlapressita
Kellel ei ole mahlapressi, kuid kelle kodus on survepott, saab mugavalt kasutada veeauru mahlade valmistamiseks. Selleks sobivad ideaalselt puu- ja köögiviljad, mille veesisaldus on kõrge. Lisa iga 500 grammi puu- või köögivilja kohta 100 ml vett survepotti ja pange sellesse aukudeta anum, mis toimib kogumisnõuna. Enne pestud puu- ja köögiviljade lisamist potti pannakse sõelale sõelakate. Seejärel tuleb survepott lihtsalt sisse lülitada – ülejäänu teeb veeaur.

Köögiblender
Blenderid püreestavad sisse pandud puu- ja köögiviljatükid ning töötlevad need ühtlaseks massiks. Lõpptoote tekstuur sõltub blenderi pöörlemiskiirusest ehk pöörlemiste arvust, algainete vedelikusisaldusest ja lisatud vee kogusest.
Kuna puu- ja köögiviljad töödeldakse tervikuna, tuleb need vastavalt ette valmistada. Seemned, varred ja koor tuleks eemaldada. Enne blenderi käivitamist tasub kontrollida, et lõiketerad ei oleks ummistunud. Kuigi võimsamad blenderid saavad hakkama ka kõvema tooraine või jääga alates esimesest kasutamisest, tuleks nõrgemate seadmete puhul suuremad ja kõvemad koostisosad lisada alles töö käigus.

Köögikombain
Köögikombainid toimivad sarnaselt blenderitele, kuid on rohkem suunatud puu-, köögivilja ja teiste toiduainete töötlemiseks jämedamateks tükkideks. Paljudel seadmetel saab soovitud lõikeviisi reguleerida erinevate lisatarvikutega. Nagu blenderi puhul, tuleb kõikidel puu- ja köögiviljadel eemaldada seemned, varred ja vajadusel koor enne, kui need suureks lõigatuna seadmesse pannakse. Õige seadme ostmisel tuleb arvestada, milliseid toiduaineid tohib köögikombainis purustada. Külmutatud ja väga kõvade toiduainete puhul on soovitatav osta eriti võimas seade, samas kui enamikuks muudeks kasutusotstarveteks piisab umbes 500 vatisest võimsusest.
Eelised ja puudused mahlapressidel, blenderitel ja köögikombainidel
Eelised | Puudused |
---|---|
|
|
Eelised | Puudused |
---|---|
|
|
Eelised | Puudused |
---|---|
|
|
Mis on parem: mahl mahlapressist või smuutid blenderist?
Kui seisate silmitsi küsimusega, kas valida mahlapress või smuutiblender, tuleks arvestada mitmeid tegureid. Mahlad on kergesti seeditavad ja neid saab valmistada peaaegu igast puu- ja köögiviljast. Smuutid seevastu sisaldavad palju kiudaineid, mistõttu ei ole need kõigile, eriti seedimisprobleemidega inimestele, alati sobivad. Erinevalt mahladest sisaldavad smuutid aga rohkem vitamiine ja toitaineid, kuna kõik puu- ja köögiviljade osad töödeldakse. Tuleks arvestada, et lihtsad smuutiblenderid ei pruugi rohelisi lehtköögivilju, maitsetaimi ja kõvemaid köögivilju piisavalt hästi purustada.
Kuid suure võimsusega blenderid suudavad ka neid köögivilju hõlpsasti kreemjaks massiks muuta, mistõttu sobivad need ideaalselt roheliste smuutide valmistamiseks. Teine blenderite eelis mahlapresside ees on lihtne puhastamine ja kõigi koostisosade jääkide töötlemine. Seega, kas smuutiblender või mahlapress on õige valik, sõltub täielikult isiklikest eelistustest ja valitud puu- ja köögiviljadest.