The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!
Brand Navigation
  1. Info klientidele
  2. Lidlist
  3. Karjäär
  4. Kinnisvara

Kuumaõhufritüür köögis: vähem rasva, rohkem maitset

Fritüüritud toidu intensiivne maitse ja krõbedus on midagi erilist. Kuid liiga sage praetud toidu söömine võib pikas perspektiivis organismile probleeme tekitada. See ei tähenda siiski, et peame loobuma friikartulitest, krõbedast kanast ja muudest lemmikutest. Rasvavabad fritüürid suudavad õlis praetud toitude maitset ja tekstuuri peaaegu ideaalselt jäljendada – lihtsalt kuuma õhuga. Kuidas see toimib ja millised on fritüürimise lisaboonused ilma rasvata, selgitab see juhend.

Miks eelistada rasvavaba fritüürimist?

Krõbedad ja maitsvad toidud täiesti ilma rasvata – tänu kuumaõhufritüürile

Fritüüritud toidud on populaarsed üle maailma. Kuid õlivannis küpsetatud toitudel on ka puudusi. Esiteks muudab suur rasvasisaldus need kaloripommideks, mida on raske sobitada tasakaalustatud toitumisega. Teiseks võivad vale või liiga kõrge kuumutamise korral tekkida õlis kahjulikud ained, mida kahtlustatakse vähki tekitavatena. Fritüürides ilma rasva või õlita neid probleeme ei teki – see on tervislik alternatiiv traditsioonilisele fritüürimisele. Lisaks puudub tüüpiline „friikartuliputka lõhn“, mis on suur eelis eriti väikestes köökides, kus pole aknaid.

Rasvavaba fritüürimine kuumaõhufritüüriga

Lahendus rasvavabaks fritüürimiseks on kuumaõhufritüür. Viimastel aastatel on need väikesed ja praktilised seadmed järjest rohkem fritüüriturgu vallutanud. Maitse ja kasutusmugavuse poolest ei jää need sugugi alla õliga töötavatele fritüüridele.

Õli kui maitsekandja

Näiteks üks lusikatäis õli annab friikartulitele õige maitse – isegi kuumõhufritüüris.

Eelised võrreldes klassikalise fritüüri ja pöördõhu ahjuga

  • Peaaegu rasvavaba valmistamine on tervislikum
  • Vana fritüüriõli äraviskamise vajadus kaob
  • Puhastamine on lihtsam
  • Mitmekülgne kasutus – saab valmistada ka pitsat, kooki või leiba
  • Kiire ja lihtne toiduvalmistamine
  • Väikeste koguste puhul on see kiire ja energiasäästlik alternatiiv ahjule

Näpunäited kuumaõhufritüüri ostmisel

Kuumaõhufritüüride valik on tänapäeval suurenenud. Sobiva mudeli leidmiseks, mis tagab võimalikult head tulemused ja kestab kaua, tuleks ostmisel arvestada mitme aspektiga:


  • käepide ja välimine kest peaksid olema kuumakindlast materjalist.
  • Mittekleepuv kate tagab, et toidud ei jää kuumaõhufritüüri külge kinni.
  • Lisafunktsioonid nagu segamisvarras, pöörlev varras või grillrest on praktilised, et kasutada rasvavaba fritüürimist mitmesugustes roogades.
  • Mahutavus peaks sobima planeeritud kasutusega: ühe inimese leibkond vajab väiksemat seadet kui neljaliikmeline pere.
  • Lihtsaks puhastamiseks peaksid eemaldatavad osad olema nõudepesumasinas pestavad.