The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!
Brand Navigation
  1. Info klientidele
  2. Lidlist
  3. Karjäär
  4. Kinnisvara

Puu- ja köögiviljade õige säilitamine

Kui soovid, et sinu värsked puu- ja köögiviljad püsiksid kauem värsked, toitainerikkad ja maitsvad, on oluline teada, milliseid tooteid tuleks hoida külmikus ja millised vajavad hoopis teistsugust lähenemist. Kui sul ei ole iga toidukorra jaoks värskeid tooteid võimalik osta, aitab õige säilitamine vähendada toidujäätmeid ja säästa raha.

Sisu:

  • Millised köögiviljad tuleks külmikus hoida?
  • Etüleeni mõju puu- ja köögiviljade säilitamisel
  • Puuviljade säilitamine: milliseid hoida külmikus ja milliseid mitte?
  • Kuidas õigesti säilitada lõigatud puuvilju?
  • Viis praktilist nõuannet puu- ja köögiviljade värskuse pikendamisek

Millised köögiviljad tuleks külmikus hoida?

Paljud lehtköögiviljad ja teised klassikalised köögiviljad, nagu spinat, lehtsalat ja brokoli, püsivad kõige värskemana madalal temperatuuril. Samas ei talu näiteks tomatid ja suvikõrvitsad külma hästi ning arendavad oma parima maitse toatemperatuuril.


Etüleeni mõju puu- ja köögiviljade säilitamisel

Etüleen on gaas, mis kiirendab puu- ja köögiviljade küpsemist ja riknemist. Mõned viljad, näiteks õunad ja banaanid, eraldavad palju etüleeni ning neid tuleks hoida eraldi teistest toitudest, et pikendada nende säilivusaega.


Salat, tomatid ja porgandid külmkapis.

Köögiviljade õige säilitamine külmikus

Lehtköögiviljad, näiteks spinat, on eriti kasulikud, kui neid säilitatakse külmikus. Kuid ka teised köögiviljad püsivad kõige tõenäolisemalt värskena ja krõbedana madalal temperatuuril. Klassikalisi köögivilju, näiteks tomateid, hoitakse sageli ekslikult köögiviljasahtlis. Nad kannatavad aga madalate temperatuuride all ja saavad oma maitse kõige paremini välja arendada, kui neid säilitatakse mõõdukal temperatuuril. Nad kuuluvad külmikusse: Artišokid Lehtsalat (salat, lambasalat, jääsalat) Lillkapsas Oad Brokoli Hernes Kevadsibul Kapsas (punane kapsas, rooskapsas, valge kapsas, hiina kapsas) Kohlrabi Šveitsi mädarõigas Redised Punapeet Seller Spargel Spinat Ei kuulu külmikusse: Tomatid Suvikõrvitsad Sibulad Spargel tuleb külmkapis säilitamiseks niiskesse riidepaberisse mähkida. Salateid, millel on veel juuretis, saab veel kauem säilitada väikese veekaussi abil. Oluline on, et lehed ei oleks vees - muidu riknevad need.

Rohelised viinamarjad, õunad, apelsinid ja avokaadod külmkapis.

Puuviljade õige säilitamine külmkapis

Puuviljade puhul kehtib järgmine rusikareegel: eksootilised puuviljad, näiteks mangod, armastavad sooja ja seetõttu ei tohiks neid külmkapis säilitada; kodumaised puuviljad seevastu taluvad hästi külma. Õunu võib säilitada nii külmikus kui ka toatemperatuuril. Kivivili puhul on säilitamisel määravaks küpsusaste: küpsed puuviljad kuuluvad külmikusse ja neid tuleks süüa niipea kui võimalik - veel valmimist vajavaid puuvilju on kõige parem hoida toatemperatuuril. Need kuuluvad külmikusse: Õunad Marjad (maasikad, vaarikad, murakad) Kiivid Rabarber Kivipuu (aprikoosid, kirsid, virsikud, ploomid, damsonid) Viinamarjad Ei kuulu külmikusse: Ananassid Banaanid Mangod Apelsinid Papaiad Sidrunid ja muud tsitrusviljad

Kummiribadega kinnitatud õun puulõikelaual.

Kuidas õigesti säilitada lõigatud puuvilju?

Lõigatud puuvilju tuleks hoida hästi suletud mahutites või kilega kaetult, et vähendada niiskust ja hallituse ohtu. Sidrunimahla piserdamine aitab vältida lõikepindade pruunistumist ning pikendab värskust.

Sidrunimahla kasutamine värvimuutuste vastu

Kui puuviljad puutuvad kokku hapnikuga, tekib lõikepinnale sageli ebameeldiv pruun värvimuutus. Sellel ei ole midagi pistmist riknemisega, kuid see näeb ebameeldiv välja. Värvimuutuse vältimiseks aitab sidrunimahlaga piserdamine.

Külmik puuviljadega (õunad, viinamarjad, mustikad) ja köögiviljadega.

Viis praktilist nõuannet puu- ja köögiviljade värskuse pikendamisek

  1. Hoia puu- ja köögiviljad võimalusel eraldi, et vältida etüleeni mõju ja maitsete segunemist.
  2. Pehmeid puuvilju säilita fooliumis ning hoia neid võimalikult vähe üksteisega kontaktis, et vältida hallituse levikut.
  3. Pese ja lõika puu- ning köögivilju alles vahetult enne tarbimist, et pikendada nende värskust.
  4. Eemalda köögiviljadelt, näiteks porganditelt ja rediselt, rohelised lehed, sest need vähendavad säilivusaega.
  5. Säilita sibulad alati ükshaaval, sest nende maitse võib kiiresti üle kanda teistele toitudele


Praktiline ja stiilneKõik kööki ja majapidamisse