Erinevad meetodid purustatud jää valmistamiseks jääkuubikutest
Jahedad joogid on nauditavad mitte ainult suvel. Kui oled kokteilide segamise fänn, siis tead: paljudes retseptides on purustatud jää võtmetähtsusega koostisosa, mis annab joogile nii maitselise kui ka visuaalse viimase lihvi. Kuigi mitmed supermarketid ja tanklad müüvad purustatud jääd, on võimalik seda ka ise kodus valmistada – ja seda üsna lihtsate vahenditega. Aga kuidas täpselt? Milliseid meetodeid saab kasutada ja mida on vaja? Kõik olulised faktid, nipid ja nõuanded purustatud jää kohta leiad allpool.
Milleks saab purustatud jääd kasutada?

Kuigi purustatud jää valmistatakse tavaliselt jääkuubikutest, on nende kahe jääliigi vahel mitmeid erinevusi. Suurim erinevus seisneb selles, et purustatud jää tükkide kontaktpind joogiga on palju suurem kui tavalistel jääkuubikutel. See tähendab, et soojus kandub joogist jääle kiiremini, mis tagab tõhusama ja kiirema jahutuse.
Purustatud jää sobib suurepäraselt alkoholsete jookide, puuviljasmuutide, jäämagustoitude ja paljude teiste külmade roogade jahutamiseks. Näiteks saab kõrge alkoholisisaldusega kokteile sel viisil veidi mahedamaks muuta. Lisaks praktilisele jahutusfunktsioonile annab peeneks purustatud jää jookidele ja magustoitudele ka kauni, dekoratiivse välimuse.
Mida on vaja purustatud jää valmistamiseks?
Kodus purustatud jää valmistamiseks on igal juhul vaja jääkuubikuid. Neid saab osta poest või ise teha. Kui sul ei ole jäämasinat, saab hõlpsasti kasutada jääkuubikuvormi – täida see kraaniveega ja pane sügavkülma või külmiku sügavkülmasektsiooni. Parima maitse saavutad, kui filtreerid vee enne külmutamist. Kui vesi on täielikult jäätunud, saab jääkuubikud vormist välja võtta ja kasutada purustatud jää valmistamiseks. Alternatiivina võib jääkuubikute valmistamiseks kasutada ka spetsiaalseid sügavkülmakotte.
Kolm meetodit purustatud jää valmistamiseks
Jääkuubikutest purustatud jää tegemiseks on mitu võimalust. Kui sul on blender või isegi jääpurustaja, saad neid seadmeid kasutada purustatud jää kiireks ja lihtsaks valmistamiseks. Samuti sobivad selleks mõned mahlapressid või aeglasemad mahlapressid. Aga ära muretse, isegi kui sul pole hetkel köögimasinaid käepärast, ei pea sa purustatud jääd oma jookides välja jättma. Samuti saad jääkuubikuid purustada käterätiku või köögirätiku ja haamri või lihahaamriga. Kuidas täpselt kolme erinevat valmistamismeetodit kasutada, selgitame allpool.
Blenderiga
Kui sul on blender, saad seda purustatud jää valmistamiseks kasutada. See meetod on kiire ja lihtne, ega nõua palju vaeva. Järgnevas juhendis selgitatakse samm-sammult, kuidas seda teha ja millele tähelepanu pöörata.

1. samm: jääkuubikute valmistamine
Valmista jääkuubikud jääkuubikuvormis. Selleks peaksid sõltuvalt külmiku temperatuurist vähemalt kaks tundi planeerima.

Samm 2: jääkuubikute blenderisse lisamine
Aseta 5–10 jääkuubikut blenderisse. Et blender suudaks jääkuubikute kõva kristallstruktuuri purustada, peaks selle võimsus olema vähemalt 1000 vatti ja kiirus vähemalt 10 000 pööret minutis.

3. samm: pulse-funktsiooni sisselülitamine
Lülita blender sisse. Pane tähele, et aktiveeriksid pulse-funktsiooni (tuntud ka kui purustatud jää funktsioon), mis muudab lõikeplaadi kiirust. Nii tekib ilus purustatud jää, mitte peen jäämoodustis. Vajadusel võid lisada väikeses koguses vett, et jääkuubikud vähem omavahel kleepuksid.

4. samm: purustatud jää klaasidesse panemine
Pane purustatud jää klaasidesse, et seda kohe kasutada, või pane see mahutisse, millega saad jääd hiljem sügavkülmas hoida.
Jääpurustaja kasutamine
Jääpurustaja – mida nimetatakse ka jääveskiks – on köögiseade, mis on spetsiaalselt mõeldud purustatud jää valmistamiseks. Üldiselt saab jääpurustajad jagada manuaalseteks ja elektrilisteks mudeliteks. Manuaalsed mudelid töötavad käsitsi keeratava kangi abil, mis paneb tavaliselt pöörleva rulli liikuma. See purustab jääkuubikud suhteliselt suurteks, kuid ühtlasteks tükkideks, mis sobivad paremini kokteilideks kui magustoitudeks. Manuaalsed jääpurustajad sobivad hästi väikeste jääkoguste jaoks. Kui aga on vaja suurt kogust purustatud jääd, on elektriline jääpurustaja parem valik. Sellistes mudelites lõikab pöörlev ketas, millel on terad, jääkuubikutest õhukesed lõigud. Selline purustatud jää on väga peen ja sulab seetõttu suhteliselt kiiresti. See sobib eriti hästi külmutatud magustoitude valmistamiseks.

Köögirätiku ja haamriga purustatud jää
Kui sul ei ole parajasti blenderit ega jääpurustajat, saad kasutada köögirätikut ja haamrit, et valmistada purustatud jääd ilma köögiseadmeteta. Aseta köögirätik tööpinnale ja suru jääkuubikud vormist välja rätiku peale. Moodusta rätikust kott, mis hoiab jääkuubikud kinni. Hoia kotti jääkuubikutest natuke ülevaltpoolt ja pane see kindlale ja tugevale pinnale. Jääkuubikute purustamiseks löö haamriga kotti mitu korda õrnalt. Haamri asemel saad kasutada ka mõnda muud kõva eset – näiteks tainarull, uhmri nuia või lihahaamrit.