Tahad midagi maitsvat ahjulist? Praktilised nõuanded säilitamiseksKonserveerimine ehk säilitamine on traditsiooniline meetod toidu pikemaks säilitamiseks. Olenemata sellest, kas tegemist on ootamatult suure saagiga oma aiast või supermarketi pakkumisega, mis tuli lihtsalt ära napsata: konserveeritud toiduained on suurepärased varud, nende säilivusaeg on mitu kuud ja need hoiavad ära visata. Eriti praktiline on ahjus säilitamine.
SisukordPõhjused ahjus säilitamiseksKuidas säilitamine toimibJuhised: Ahjus säilitamineMida saab ahjus säilitada?

Ahjus säilitamise põhjused Ahjus säilitamine võib esialgu tunduda ebatavaline, kuid sellel on teiste säilitamismeetodite ees suur eelis: Küpsetusplaadile mahub rohkem purke kui tavalisse potti - seega saab korraga rohkem kaupa konserveerida. See on eriti oluline, kui on palju erinevaid või suuri koguseid konservi.

Kuidas konserveerimine toimibKonserveerimise põhimõte kasutab ülerõhu ja vaakumi füüsikalisi nähtusi. Kui konservid kuumutatakse tihedalt suletud purgis, tekib esialgu ülerõhk, kuna soe õhk ja veeaur paisuvad purgis. Kui purgid jahtuvad, tõmbuvad õhk ja aur uuesti kokku. Tekib vaakum, mis praktiliselt "imeb" kaane sisse ja seega sulgeb purgi õhukindlalt. Eelnev steriliseerimine tagab purgi steriilsuse - konserveeritud toit on seejärel peaaegu piiramatu aja jooksul säiliv.
Juhised: Konserveerimine ahjus Enne säilitamise alustamist peaksid kõik vajalikud vahendid olema valmis, et säilitamisprotsess kulgeks sujuvalt ja stressivabalt.
Ostude ja materjalide nimekiriKaanega purgidTassilinaTäitesahtelPannkastmed või praepannKõrvitsate koostisainedVõimalik suhkurVedelik (vesi, äädikas, puljong, mahl või vein).

1. samm: Steriliseerige purgidEsimeseks sammuks on steriliseerida konservipurgid. Selleks võite purgid lühiajaliselt kuumas vees keeta või loputada neid keeva veega. Seejärel kuivatage purgid põhjalikult. Teise võimalusena võite keermega purgid ka 180 °C juures 10 minutit ahjus kuumutada. Keetke kaaned ja kummirõngad 5 minutit äädikavees ja asetage need kuivama.

2. samm: Valmistage konservidKui purgid keevad või on ahjus ja jahtuvad, saate valmistada konservid. Sõltuvalt sellest, millist tüüpi konservid te valite, peate puu- ja köögiviljad pesema, küdema või koorima ja tükeldama. Väikesed tükid on paremad kui suured tükid: mida tihedamalt tükid on purgis, seda lihtsam on neid säilitada.

3. samm: Purgide täitmineKui purgid on jahtunud ja kuivanud ning vooder on valmis, saab purgid täita. Servad peavad jääma puhtaks. Siinkohal võib abiks olla lehter. Seejärel valatakse vooderdis sobiva vedelikuga. Pärast täitmist peaks kuni ääreni jääma umbes 2 cm õhku. Kaaned pannakse võimalikult kiiresti peale ja keeratakse või klammerdatakse kinni.

Samm 4: Pange purgid ahju Nüüd algab tegelik keetmine. Asetage suletud purgid rasvapannidesse ja täitke need 2-3 cm kõrgusel külma veega. Asetage kandik koos purkidega ahju ja seadistage temperatuur. 175 °C ülemise ja alumise kuumusega ei saa kunagi valesti minna. Niipea kui veevann hakkab keema, lülitage ahi uuesti välja ja jätke purgid veel 30 minutiks seisma.

Samm 5: Jahutamine ja säilitamineVõtke purgid ahjust välja ja laske neil jahtuda. Kontrollige, et purgid oleksid tõesti tihedalt kinni: Lõdvendage klappkannega purgide klambrid ja tõstke need kaanest kinni. Kaane peaks jääma kindlalt paigale, kui säilitamine on õnnestunud. Metallist kruvikantega konservipurkide puhul võite vaakumi ära tunda selle järgi, et kaas on veidi sissepoole tõmmatud. Kui kõik on tihedalt kinni, võite purgid sildistada ja hoida neid jahedas, otsese päikesevalguse eest varjatud kohas.
Mida ma saan ahjus säilitada? Ahjus säilitamisel ei ole teie loovusel piiranguid. Teoreetiliselt võite säilitada kõike, mis maitseb hästi ja mida on vaja kaua säilitada. Mõned puu- ja köögiviljasordid on siiski eriti populaarsed.

PuuviljadPuuviljade säilitamiseks on erinevaid võimalusi: Puuvilju võib säilitada kas tervelt või tükeldatult, millest saab teha kompotti või püreed. Hea tulemuse saavutamiseks peaksid puuviljad alati olema küpsed ja ilma "moosita", et saavutada hea tulemus. Vedelikuna kasutatakse suhkruvett, veini või puuviljamahla. Sõltuvalt maitsest võib kasutada ka sidrunimahla või vürtse, näiteks kaneeli.

KöögiviljadKõiki köögivilju saab samuti hästi säilitada. Kui soovite, võite köögiviljad eelnevalt blanšeerida, kuid üldiselt võib igasuguseid köögivilju säilitada ka toorelt. Köögiviljade täitmiseks kasutatakse puljongit, puhast vett ja pisut äädikat ning vürtse.
Säilitamiseks sobivad eriti hästi
Obst | Gemüse | Sonstiges |
|---|---|---|
Äpfel, Birnen, Erdbeeren, Kirschen, Pfirsiche, Pflaumen | Bohnen, Gurken, Kohl, Kürbis, Möhren, Tomaten, Zucchini | Brühe, Fleisch, Kuchen, Marmelade, Säfte, Schmalz, Soßen, Wurst |
Alternatiivid ahjus säilitamise asemel On mitmeid alternatiive ahjus säilitamisele. Traditsiooniliselt valmistatakse konservi sageli pliidil asuvas potis. Konserveerimispurke saab kiiresti ja lihtsalt kuumutada ka auruti või survepanni abil. Kui teil on vähem kannatust, võite kasutada keeratavaid purgisid: Siin ei täideta konservid külmalt, vaid kuumalt, purgid suletakse ja keeratakse paariks minutiks tagurpidi. Seejärel keeratakse purgid uuesti tagurpidi ja lastakse jahtuda. Tõeliste konservifännide jaoks võib ka spetsiaalne konservimismasin olla üks võimalus.

